Mensen maken van katten zwerfdieren.

Het is moeilijk te zeggen hoeveel zwerfkatten er precies zijn in België. Wel is bekend dat er jaarlijks meer dan 100.000 afstands- en zwerfdieren in het asiel terecht komen en dat het aantal zwerfkatten almaar blijft groeien. Dat levert overvolle asielen, overlast en ziektes op waar geen kat bij gebaat is. Vele organisaties bestrijden dit probleem door middel van voorlichting over de aanschaf en verzorging van katten.

Nageslacht

Katten worden helaas nog altijd gedumpt en achtergelaten. Het dier past niet meer bij de gezinssituatie, kan niet mee met de verhuizing, vertoont probleemgedrag, of valt tegen vanwege de rommel, de kosten en de energie die het kost. Naar het asiel brengen kost geld, dus ja…
Een kat die op straat wordt gezet, zal op den duur verwilderen en zich aansluiten bij andere zwerfkatten. Als het dier niet gecastreerd is, zal het voor (veel) nageslacht zorgen. Hierdoor ontstaan zwerfkattenpopulaties waarbinnen ook weer veelvuldig nestjes geboren worden, met alle gevolgen van dien. Een kattenpaar kan in 10 jaar tijd wel voor een half miljoen nakomelingen zorgen! Asielen puilen daardoor uit, ziektes breken uit en mensen ervaren overlast als zwerfkatten op zoek gaan naar eten, midden in de nacht liefdesliederen zingen of rivalen proberen het leven zuur te maken.

Oplossingen

Er zijn verschillende oplossingen te bedenken voor het zwerfkattenprobleem. De meest lugubere is de jacht op katten, die in een aantal provincies is toegestaan. Omdat ze schade zouden aanrichten, mogen jagers daar verwilderde katten afschieten. Het afschieten of wegvangen van zwerfkatten heeft echter weinig zin. Zwerfkatten leven namelijk in een groep, waarbinnen iedere kat zijn eigen plek heeft. Als er een kat wegvalt, wordt zijn plek meteen ingenomen door een nieuwe zwerfkat. De overlast die de groep veroorzaakt, zal dus hetzelfde blijven. Een stuk diervriendelijker en effectiever is de Trap, Neuter and Return (TNR)-methode. Zwerfkatten worden daarbij gevangen, gecastreerd en weer teruggeplaatst. Op die manier wordt een uitsterfbeleid in gang gezet, waarvan binnen 3 jaar het resultaat al zichtbaar is in de asielen en op straat.

Preventie

Zelf kunt u ook iets doen aan het zwerfkattenprobleem, door ervoor te zorgen dat er geen nestjes kittens geboren worden en uw kat te laten castreren. Een kater die regelmatig de hort op gaat, kan zomaar een buurtpoes bezwangeren en op die manier voor nieuwe zwervertjes zorgen. Ook zal het de overlast beperken, want gecastreerde katten worden niet meer krols en zullen geen nachtelijke concerten meer houden. Het castreren van katten kan het beste zo vroeg mogelijk gebeuren en niet pas als ze al lang vruchtbaar zijn en ‘het kwaad’ al heeft kunnen geschieden.

Wilt u ons helpen om de zwerfkattenproblematiek te bestrijden? Steun ons, bied een helpende hand, alle beetjes helpen, alles ten voordelen van de katten.

In memoriam

Help ons en bespaar zelf.

Van elke bestelling die u via de link op onze website bij Zooplus plaatst, ontvangt “Het Kattenpootje” minimaal 3% van uw aankoop. Bij veel bestellingen kan dit zelfs oplopen tot 5% en dit terwijl het u helemaal niets extra kost, integendeel. U bespaart en voor ons is iedere €uro een blikje eten extra voor de zwerfkatten, dank u.

Zooplus.NL

Zooplus.DE