Vooral teken varen wel bij de afgelopen zachte winter. "De tekenpopulatie groeit sowieso door het groene beleid, waardoor de natuur meer beschermd wordt en er meer wild is", legt Coosemans uit. "De cyclus van teken wordt dit jaar vergemakkelijkt omdat er veel de winter overleefd hebben. Omdat teken in larvestadia vooral steken op kleine zoogdieren, speelt ook de grotere populatie van kleine knaagdieren een rol. Hoe meer knaagdieren, hoe meer teken."

 

Waarom gevaarlijk?

Hoe meer teken bloed hebben gedronken, hoe groter de kans op besmetting met de Borreliabacterie, de veroorzaker van de ziekte van Lyme. De ziekte kan leiden tot spier- en gewrichtspijnen, hartkloppingen en in het uiterste geval tot aandoeningen aan het zenuwstelsel. Het aantal teken dat in België drager is van de bacterie is vrij hoog. Coosemans spreekt over "zeker meer dan tien procent". Over het aantal patiënten zijn geen gegevens beschikbaar, omdat de ziekte niet verplicht gemeld moet worden.

Hoe te bestrijden?

Het gevaar op teken is het grootst in de lentemaanden en in de herfst, wanneer het vrij vochtig is en er toch redelijke temperaturen zijn. "Teken klampen zich vast, bijvoorbeeld op een grasspriet in een bos", klinkt het. "Ze kruipen naar boven tot het einde van de grasspriet, trekken hun voorste poten open en wachten zo tot er iemand langskomt. Als je gaat wandelen en in aanraking komt met de teek, hecht hij zich vast aan je kleding, kruipt stilletjes onder je broekspijp en klemt zich vast in de huid. Het voornaamste is dus gepaste kledij te dragen als je in de bossen gaat: bij voorkeur een lange broek en kousen over de pijpen. Als dat niet mogelijk is, moet je na de wandeling een goede inspectie doen van de hele huidoppervlakte, ook in de lies. Teken moeten zo snel mogelijk verwijderd worden, maar niet met alcohol, ether of een sigaret want dan spuwt de teek al zijn kiemen in het lichaam." Ook Deet helpt tegen teken.

In memoriam

Help ons en bespaar zelf.

Van elke bestelling die u via de link op onze website bij Zooplus plaatst, ontvangt “Het Kattenpootje” minimaal 3% van uw aankoop. Bij veel bestellingen kan dit zelfs oplopen tot 5% en dit terwijl het u helemaal niets extra kost, integendeel. U bespaart en voor ons is iedere €uro een blikje eten extra voor de zwerfkatten, dank u.

Zooplus.NL

Zooplus.DE