Doorgedreven sterilisatie van katten is nodig om de stijging van het aantal zwerf- en asielkatten te stoppen en hopelijk om te keren.

Het doel is deze sterilisatie gefaseerd in te voeren totdat de toestand effectief verbetert, achtereenvolgend eerst in de asielen, dan bij de fokkers en tenslotte bij de particulieren.

 

Stap 1: alle katten geplaatst door een dierenasiel moeten gesteriliseerd zijn of worden. Dit wil zeggen dat de sterilisatie gebeurt in het asiel, ofwel na adoptie door een dierenarts gekozen door de adoptant. De gesteriliseerde katten moeten ook geïdentificeerd worden en geregistreerd in een databank (gemeenschappelijk voor alle asielen).

Stap 2: alle katten ouder dan 6 maanden geplaatst door een dierenasiel moeten voorafgaand aan adoptie gesteriliseerd, geïdentificeerd en geregistreerd worden. Voor de jongere katten blijft stap1 geldig.

Stap 3: ook de katten jonger dan 6 maanden geplaatst door een dierenasiel moeten gesteriliseerd,geïdentificeerd en geregistreerd zijn vóór adoptie.

Stap 4: de katten verkocht door fokkers en handelaar-fokkers  moeten vóór verkoop gesteriliseerd worden, tenzij ze verkocht worden aan een andere erkende fokker. Deze dieren moeten geïdentificeerd en geregistreerd zijn.

Stap 5: elke publiciteit voor katten wordt verboden.

Stap 6: elke kat geboren na 1/1/2011 moet gesteriliseerd en  geïdentificeerd en geregistreerd worden.

De start van het meerjarenplan is voorzien in 2011. Vooraf is telkens een periode van 6 maanden voorzien voor het uitwerken en afhandelen van de wetgevende teksten, van de instructies en van de informatie voor het publiek. De tweede en derde fases zijn voorzien ten vroegste in 2012-2013. De impact van de genomen maatregelen zal telkens gemeten worden aan de hand van de jaarlijkse statistieken die de Dienst Dierenwelzijn bij de asielen inwint. Deze cijfers zijn telkens pas voorhanden in de maand juni van het volgende jaar.

 

Het schema ziet er uit als volgt:

2011 : start van fase 1

2012 : start van fase 2

2013 : start van fase 3 en evaluatie van maatregel van fase 1(statistieken 2012)

2014 : start van fase 4 en evaluatie van maatregel van fase 2(statistieken 2013)

2015 : start van fase 5 en evaluatie van maatregel van fase 3(statistieken 2014)

2016 : start van fase 6 en evaluatie van maatregel van fase 4(statistieken 2015)

In memoriam

Help ons en bespaar zelf.

Van elke bestelling die u via de link op onze website bij Zooplus plaatst, ontvangt “Het Kattenpootje” minimaal 3% van uw aankoop. Bij veel bestellingen kan dit zelfs oplopen tot 5% en dit terwijl het u helemaal niets extra kost, integendeel. U bespaart en voor ons is iedere €uro een blikje eten extra voor de zwerfkatten, dank u.

Zooplus.NL

Zooplus.DE