Bron tekst: VDV-magazine februari 2010

Paardachtigen (paarden, ponies, ezels, zebra's en kruisingen) moeten sinds 1 januari 2010 geïdentificeerd en geregistreerd zijn, compleet met EU-paspoort, chip, mutatiedocument en encodering in een centrale databank.

Paardachtigen vallen sinds begin dit jaar definitief onder een nieuwe, Europese wetgeving. Wie ze aan zijn laars lapt, riskeert geldboetes die kunnen oplopen tot 25000 euro. Overtreders mogen hun paard niet langer vervoeren, verhandelen of laten deelnemen aan wedstrijden. Ook inbeslagname is mogelijk. Dieren die voor 1 juli 2009 zijn geboren en nog niet geïdentificeerd worden bovendien uit de voedselketen uitgesloten. De controles worden uitgevoerd door het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV), FOD Volksgezondheid en de politie.

Sabine Laruelle (MR), federaal minister van landbouw, benadrukt het belang van de maatregel voor de voedselketen. Als er eventuele residu's in paardenvlees gevonden wordt, kan de eigenaar getraceerd worden en verantwoordelijk worden gesteld. Voorts zijn gestolen paarden beter opspoorbaar. Fraude kan ook worden tegengegaan, doordat paarden geen twee keer geïdentificeerd kunnen worden. Hierdoor kunnen stamboekpaarden hun stamboekidentiteit behouden. En bij het uitbreken van een besmettelijke ziekte, kan er door een centrale gegevensbank efficiënter worden opgetreden.

De identificatie bestaat eerst en vooral uit de inplanting van een microchip of transponder door een erkend dierenarts-identificeerder. Het gaat om een steriele microchip beantwoordend aan de ISO-normen 11784 en 11785 die enkel in de linker halsstreek mag worden ingeplant. Identificatie door middel van het DNA-profiel is dus niet langer toegestaan.
Voorts krijgen de paardachtigen een Europees paspoort (Equipass) met een beschreven en grafisch signalement, waarin onder andere staat of een dier voor de voedselketen bestemd is of niet. Het mutatiedocument vertelt meer over de eigenaar(s). In het verleden werden er heel wat problemen gesignaleerd rond het eigendomsrecht van paarden. Het mutatiedocument moet daar een einde aan maken, door het vermelden van alle eigenaarswijzigingen. Het moet ook ondertekend worden door de oude en nieuwe eigenaar.

Het beheer van de centrale gegevensdatabank werd door FOD Volksgezondheid toevertrouwd aan de Belgische Confederatie van het Paard. Bevoegde dierenartsen kunnen nu steeds actuele informatie raadplagen. Het gaat onder andere over haarkleur, de gegevens van de eigenaar of de sanitair verantwoordelijke. Dit laatste is een nieuw begrip in de paardenwereld. Het slaat op de persoon die onmiddellijk toezicht houdt op het paard tijdens het vervoer of in het slachthuis.

Voor veulens gelden andere regels. Zij hebben tijd om zich te identificeren en registreren tot 31 december van hun geboortejaar of tot zes maanden na de geboorte. Slachtveulens jonger dan twaalf maanden, die rechtstreeks worden vervoerd van hun geboortebedrijf naar het slachthuis, hebben alleen een microchip nodig. Als de eigenaar de documenten verliest en vervangingsdocumenten aanvraagt, kan het paard of veulen niet meer geslacht worden voor menselijke consumptie.
Eigenaars kunnen een aanvraag tot identificatie indienen bij de Belgische Confederatie van het Paard vzw, de nationale koepelorganisatie van de paardensector. Naast het honorarium van de dierenarts, worden er ook aparte kosten aangerekend voor het paspoort en de registratie in en het beheer van de centrale gegevensbank.

Voor vragen en info:
Begische confederatie van het paard vzw

www.cbc-bcp.be

In memoriam

Help ons en bespaar zelf.

Van elke bestelling die u via de link op onze website bij Zooplus plaatst, ontvangt “Het Kattenpootje” minimaal 3% van uw aankoop. Bij veel bestellingen kan dit zelfs oplopen tot 5% en dit terwijl het u helemaal niets extra kost, integendeel. U bespaart en voor ons is iedere €uro een blikje eten extra voor de zwerfkatten, dank u.

Zooplus.NL

Zooplus.DE